Produk

[PRODUK][bsummary]

Gaya Hidup

[GAYA HIDUP][bigposts]

Bisnes

[BISNES][twocolumns]

'1 JAM MAKAN' PROGRAM MAKANAN BM PERTAMA DI HYPP TV

Dari Kiri: Anita Woo ( Hos, 1 Jam Makan), Mikey (911 Pizza), Honey Ahmad (Penerbit Eksekutif 1 Jam Makan), Jeremy Kung, (Eksekutif Naib Presiden, New Media, TM), Emily Wee (Naib Presiden, Operasi Perniagaan dan Media, New Media, TM), Chef Eddie (Hos 1 Jam Makan), Abang Bam & Kak Hajar (Nasi Lemak BK4)

Telekom Malaysia Berhad (TM) menerusi perkhidmatan IPTVnya yang pernah memenangi anugerah, HyppTV,  melancarkan ‘1 JAM MAKAN’ progam gaya hidup dan ulasan makanan yang terbaharu dan pertama yang ditayangkan secara eksklusif di HyppSensasi, Saluran 116 HyppTV. Episod pertamanya telah ditayangkan pada 16 Ogos 2015 dan program ini akan ditayangkan pada setiap hari Ahad jam 9.30 malam.


‘1 JAM MAKAN’ diterbitkan oleh Friedchillies Food Network, penyedia kandungan tempatan sama yang telah membawakan saluran mengenai makanan dalam bentuk Video On Demand pertama di Malaysia di Saluran 838 HyppTV. 

Program ‘1 JAM MAKAN’ ini membawakan kepada anda tempat-tempat makan menarik di sekitar kawasan Lembah Klang, dari gerai-gerai di tepi jalan, kafe-kafe hip sehingga ke restoran-restoran menarik yang menghidangkan pelbagai jenis makanan yang lazat.

Dari pelbagai jenis hidangan yang terdapat di Restoran Sambal Hijau di Kampung Sungai Penchala sehinggalah ke pelbagai jenis manisan yang ada di kafe Jaslyn Cakes yang terletak di Bangsar dan kafe Miss Ellie Tea House di Taman Melawati. Dari hidangan klasik tempatan seperti nasi lemak di Selayang sehinggalah ke premis mocktail di Subang Jaya, pasti ada yang mampu memenuhi selera para penonton, dan memenuhi keinginan mereka terhadap pelbagai jenis makanan enak .

Program terbaru mengenai makanan ini telah dilancarkan oleh Jeremy Kung, Naib Presiden Eksekutif, New Media, TM. di Auditorium Mini, Pusat Konvensyen TM baru-baru ini.

Acara tersebut turut dihadiri oleh Emily Wee, Naib Presiden Eksekutif, Perniagaan dan Operasi Media, New Media, TM, Mohd Adly Rizal, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas, FriedChillies Food Network, Honey Ahmad, Penerbit Eksekutif ‘1 JAM MAKAN’ serta Anita Woo dan Chief Eddie, pengacara bagi program ‘1 JAM MAKAN’.

Mengulas mengenai program terbaharu ini, Jeremy berkata,

 “Kandungan berkenaan makanan dan hidangan semakin menjadi perkara yang sering menimbulkan rasa ingin tahu di kalangan rakyat Malaysia, justeru kami amat teruja untuk membawakan program makanan yang unik seperti ‘1 JAM MAKAN’ yang bukan sahaja menampilkan tempat-tempat makan menarik yang mesti dilawati di kawasan Lembah Klang, malah program ini turut membawakan kandungannya bagi menepati selera penonton di kawasan luar bandar dan penonton HyppTV yang berbilang kaum. 

"Ini juga merupakan program pertama di HyppSensasi yang telah diterbitkan oleh FriedChillies Food, pakar kandungan berkaitan makanan yang telahpun berjaya menganjurkan siri acara terkenal iaitu, ‘I Eat Nasi Lemak’ dan ‘I Eat Burgers’ di Kuala Lumpur. Kolaborasi bersama FriedChillies Network ini menggambarkan komitmen kami dalam mempromosikan kandungan tempatan dan menyokong pertumbuhan penyedia-penyedia kandungan tempatan.”

“Program ini turut boleh dinikmati pada aplikasi mudah alih kami, HyppTV Everywhere, dan anda boleh menontonnya ketika berada di luar rumah dan di mana-mana sahaja. Program terbaharu ini mempertingkatkan lagi himpunan kandungan menarik yang sedia ada di saluran HyppSensasi, saluran yang boleh didapati dalam penawaran HyppTV Aneka Pack pada harga RM31.80 sebulan tanpa caj tambahan untuk Definisi Tinggi (HD). Pakej ini juga mengandungi saluran tempatan dan Asia terbaik seperti Dunia Sinema, MNC, Sony Max dan banyak lagi,” tambah beliau.

Program eksplorasi dan informasi mengenai makanan ini, ‘1 Jam Makan’, telah menggabungkan dua orang hos yang ceria iaitu, Chef Eddie dan Anita Woo. Chef Eddie merupakan chef residen bagi FriedChillies Food Network dengan program masakan terkenal beliau, “Western Masak Sempoi” di Fried Chillies Food, saluran 838 HyppTV sementara Anita Woo merupakan seorang pembaca berita dan penyampai radio yang berbakat besar.

“Saya dapat rasakan bahawa berat badan saya sudah naik beberapa kilogram ketika sesi penggambaran program ini namun ianya sangat berbaloi. Kami bukan sahaja dapat menerokai tempat-tempat baharu malah turut menemui beberapa masakan tradisional yang menjadi kegemaran ramai, seperti gulai tempoyak ikan patin dan nasi daun pisang,” kata Chef Eddie ketika ditanya mengenai program.

Anita Woo menambah, “Pertemuan bersama pengemar-pengemar makanan sepanjang program ini juga amat menarik. Kami bukan sahaja dapat mencuba pelbagai jenis makanan terbaik, malah ianya sesuatu yang memberi inspirasi apabila kita mengetahui bahawa di Malaysia terdapat ramai pengusaha makanan yang mempunyai minat mendalam dalam bidang ini.”

"Kami ingin mengadakan program ‘makan’ yang lebih daripada sekadar berjalan-jalan dan makan sahaja. Kami mahukan sebuah program yang lebih meluas dan lebih terperinci seperti masuk ke dalam dapur bersama-sama tukang masak dan melihat sendiri perincian makanan-makanan enak yang disediakan. Kami turut melakukan kajian dengan memantau laman-laman web dan sosial media yang kerap diikuti oleh penggemar-penggemar makanan, memasuki dapur-dapur bersama mereka yang arif mengenai makanan, " ujar Honey Ahmad selaku Penerbit Eksekutif program.

"Bagi sebuah dokumentari seperti ini, kami mahu memberi jawapan kepada setiap pertanyaan yang sering bermain di kepala penggemar-penggemar makanan di Malaysia seperti bagaimana ayam kampung diternak dan bagaimana pembuat roti merealisasikan resepi khas mereka? Kami sentiasa mempunyai perasaan ingin tahu dan ingin mengetahui apa yang terjadi di belakang tabir dunia makanan dan program ini menggambarkan semua itu,” tambah Honey.‘1 Jam Makan’ melangkah setapak lagi dengan menerbitkan mini dokumentari yang menampilkan usahawan makanan, pakar masakan, tukang masak dan perniagaan mereka dengan lebih terperinci. ‘1 Jam Makan’ akan membawa anda menerokai aktiviti pengusaha ikan air tawar, ladang sayur-sayuran dan kawasan ternakan ayam organik dan melihat dengan lebih dekat cara pembuatan ais krim, mentega kacang dan pelbagai jenis kuih muih tempatan. Bukan itu sahaja, program ini turut berkongsi beberapa resipi eksklusif! Penonton boleh mempelajari cara untuk membuat hidangan yang enak dengan cara yang mudah seperti penyediaan kambing bakar, roti bakar mentega kacang dan cara ringkas untuk membuat Kerabu Kacang Panjang.

Selain daripada ‘1 Jam Makan’, drama bersiri terbaharu ‘Jodoh Sebelah Pintu’ yang dibintangi oleh Emma Maembong, Kamal Adli, Lia Natalia dan Erwin Dawson turut ditayangkan baru-baru ini di HyppSensasi pada bulan Julai. HyppSensasi, kandungan hiburan tempatan pertama di HyppTV menawarkan kepada pelanggan HyppTV sebagai sebahagian daripada HyppTV Aneka Pek pada harga RM31.80 sebulan atau dalam bentuk ala carte pada harga RM6 sebulan. Saluran ini turut boleh dilanggan menerusi aplikasi mudah alih, HyppTV Everywhere untuk pengguna pelbagai peranti pada harga RM6 sebulan.

Untuk maklumat lanjut mengenai HyppTV, layari www.tm.com.my/hypptv dan lawati laman media sosial HyppTV di www.facebook.com/hyppworld (Facebook), www.twitter.com/hyppworld   (Twitter), www.instagram.com/hyppworld (Instagram) dan www.youtube.com/tmofficialtube (Youtube).