Produk

[PRODUK][bsummary]

Gaya Hidup

[GAYA HIDUP][bigposts]

Bisnes

[BISNES][twocolumns]

ISMA SANE KEMBALI 'DERITA' BERSAMA VERSI BAHARU


ISMA Sane
, mungkin bukan satu nama popular yang sering menjadi sebutan ramai namun lagu ciptaannya 'Derita
yang dilancarkan pada September 2018 mampu mencecah lebih 33 juta tontonan. 


Jadi kejayaan itu sudah tentu satu pencapaian yang cukup membanggakan buat penyanyi dan komposer muda ini apabila 'Derita' berjaya memperkenalkan namanya ke persada muzik tanah air. 


Selepas muncul dengan beberapa single seperti Kembali (2019), Sepi (2021), Pergi Jauh (2022), Kamu dan Dia (2022), Sayang Sayang (2022), terbaharu Isma Sane kembali melancarkan lagu Derita versi piano dan ‘string’.


Pengarah Beegood Music, Amir Arshad berkata, versi rakaman baharu lagu 'Derita' itu sebagai hadiah kepada peminat setia Isma Sane dan 33 juta penonton MV lagu itu.


“Selepas empat tahun lagu 'Derita' dilancarkan, jumlah tontonan sudah melebihi 33 juta. Ia satu pencapaian yang cukup membanggakan buat penyanyi baharu seperti Isma. Apatah lagi perlu bersaing dengan penyanyi dan lagu baharu ketika itu. Malah, lagu itui juga masih menjadi siulan hingga kini.


“Disebabkan itu, sebagai tanda terima kasih dan penghargaan kepada peminat dan mereka yang sudah menyokong lagu 'Derita' ini, kami memutuskan untuk membuat rakaman semula. Cuma, sesuatu yang cukup istimewa apabila versi baharu ini adalah menggunakan piano dan ‘string’.


“Kami mahu peminat mendengar lagu 'Derita' ini dari sudut yang baharu dan lebih segar. Kita nak peminat turut sama merasai ‘feel’ dan penghayatan yang disampaikan Isma Sane dalam rakaman versi piano dan ‘string’ ini,” katanya.


Berkongsi lanjut mengenai versi baharu lagu tersebut, Amir berkata pemilihan instrumen piano dan ‘string’ adalah bersesuaian dengan emosi dan melodi lagu itu. “Lagu ini benuh dengan emosi jadi ia kena dengan piano dan ‘string’. Saya nak lebih rasa sedih lagi, jadi sebab itulah kami merakamkan semula dengan vokal terbaharu. 


“Dalam masa sama, ada juga beberapa bahagian tambahan dalam lagu ini iaitu dari segi lirik. Lagu ini dipilih kerana sudah jadi ‘trademark’ Isma Sane. Apabila dia menyanyikan lagu ini, orang sudah tahu itu dia. Pendek kata, lagu ini sangat dekat dengan peminat Isma Sane,” katanya.Selain rangka promosi yang diatur untuk 'Derita versi piano dan ‘string’, pihak Beegood Music turut merancang untuk mengadakan siri jelajah di 10 sekolah dalam negara menerusi program Beegood At School.


“Kami ada merancang untuk pergi jelajah dalam 10 sekolah tapi tarikhnya belum ada lagi. Kani nak membawa elemen ‘education entertainment’. Menerusi sesi itu akan ada juga perkongsian berkenaan kesihatan mental. 


“Kami nak membawa beberapa artis termasuk juga doktor untuk menerangkan berkenaan perkata itu. Perancangannya selepas buka sekolah tahun depan. Selain itu, kami juga mengajak pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang memperjuangkan kesihatan mental untuk turut serta,” katanya.


Lagu 'Derita' versi piano dan ‘string’ dilancarkan secara rasmi pada 16 Disember di semua platform muzik digital. Serentak dengan itu MV lagu turut ditayangkan di saluran YouTube Beegood Music.
#IsmaSane #Derita #BeegoodMusic #BeegoodAtSchool #Music #Piano&String

Tiada ulasan:

Catat Ulasan