Produk

[PRODUK][bsummary]

Gaya Hidup

[GAYA HIDUP][bigposts]

Bisnes

[BISNES][twocolumns]

NEO WELLNESS PERTARUH RAWATAN BEKAM BERSEPADU

AMALAN berbekam disifatkan sebagai rawatan integrasi atau bersepadu yang dipercayai berkesan dan baik untuk kesihatan. 


Ia turut memberi manfaat malah amalan sunah Nabi Muhamad SAW sejak sekian lama, bahkan menjadi antara kaedah merawat penyakit kronik.


Malah hingga kini, pusat berorientasikan rawatan yang sering disebut membuang darah kotor ini tumbuh bagai cendawan pada waktu pagi. Hinggakan masih ada segelintir masyarakat yang mempunyai persepsi tidak tepat mengenai rawatan bekam dan jurubekam. 


Hakikatnya, ia bukanlah rawatan jalanan dan jurubekam sendiri perlu menjalani latihan sebelum memperolehi sijil kelayakan untuk melakukan prosedur berkenaan.

 

Kumpulan Perubatan Neo Wellness turut menjadi antara syarikat 100 peratus milik bumiputera yang didaftarkan di bawah syarikat Neo Beqam Sdn Bhd dan berpengkalan di Kubang Kerian, Kelantan.


"Ia antara pusat perubatan yang menawarkan rawatan bekam sejak ditubuhkan pada tahun 2015 yang ditunjangi saya sendiri.

 

"Ia turut diiktiraf sebagai pusat amalan perubatan bersepadu yang dilengkapi peralatan berteknologi tinggi dan setanding perkhidmatan di hospital terutamanya untuk rawatan sakit kronik.

 

"Rawatan bekam klinikal yang kami tawarkan amat unik kerana ia berpaksikan prosedur operasi standard (SOP)  ketat, bersih, selamat dan memberikan kesan perubatan yang positif," kata Prof. Dr Ab Aziz Al Safi Ismail (gambar kanan).


Kaedah digunakan juga selari dengan protokol untuk mengubati pelbagai penyakit kronik.

 

"Lebih menarik, segala perundingan dan rawatan dipantau oleh saya sendiri serta dikendalikan oleh kakitangan terlatih dan berpengalaman” tambah Dr. Ab Aziz yang pernah membuat kajian mengenai keberkesanan kaedah bekam merawat sakit kronik sebelum ini. 


Kata beliau lagi, selepas lebih lima tahun beroperasi, hingga kini pusatnya tidak hanya dikunjungi dan dimanfaat penduduk sekitar, tetapi juga dari luar kawasan merangkumi seluruh negeri.


"Selama lima tahun ini juga kami sudah meraih kepercayaan pesakit dari serata pelusuk tempat yang menzahirkan ikhtiar untuk berubat terutama yang bergelut dengan sakit kronik seperti buah pinggang dan kanser. Malah kami menjadi satu satunya klinik yang mempunyai mesin 'non-invasive. Lebih lanjut boleh layari https://linktr.ee/neowellnesshq atau KLIK DI SINI," jelasnya. 

 

Beliau yang lebih 20 tahun berpengalaman dan dilatih dalam rawatan konvensional atau alopati, menimba ruang kerja sebagai pensyarah dan perunding di sebuah pusat rawatan diabetes yang juga hospital latihan di Kelantan.

 

"Ketika bekerja di situ, saya mendapati dua isu utama. Pertamanya, peningkatan mendadak peratusan pesakit diabetes saban tahun.

 

"Keduanya, sakit diabetes ini pada akhirnya akan berdepan kemungkinan komplikasi seperti kegagalan buah pinggang berfungsi, serangan jantung, strok dan gangrene.

 

"Komplikasi ini terjadi walaupun ada alternatif ubat ubatan dan pendekatan lain dalam rawatan diabetes. Pokok pangkalnya ia kena dicegah sebelum merebak. Jadi berubatlah dengan berbekam dan dibantu dengan pelbagai peralatan canggih di Neo Wellness," ujarnya.


RAWATAN menggunakan mesin hipertermia.


Kumpulan perubatan turut dilengkapi dengan pelbagai mesin dan peralatan canggih dan termaju seperti hipertermia, ECP dan CTU serta i-tera bagi mempercepatkan proses pemulihan.Menurutnya, hipertemia atau dikenali sebagai terapi haba dianggap salah satu keadah perubatan bersepadu perlu diguna pakai sebagai terapi. Ia agak baru sebagai prosedur klinikal, di mana tisu badan terdedah kepada suhu tinggi yang boleh merosakkan dan membunuh sel penyakit kronik dan tidak pada tisu normal.

 

"Dalam tempoh dua dekad yang lalu, hipertermia telah digunakan sebagai pelengkap yang cekap kepada rawatan standard terapi seperti terapi sinaran dan kemoterapi. Perkhidmatan ini merupakan yang pertama di Pantai Timur yang dijalankan di Neo Wellness.


"'Deep Heat’ dihasilkan untuk mencairkan dan mengeluarkan bahan buangan badan dengan meningkatkan peredaran dalam sistem limfa dan darah serta merangsang dalam menghasilkan kolagen dan elastin, meningkatkan mekanisme pertahanan badan supaya bertambah baik," tambah beliau.

 

Hipertemia turut berupaya meningkatkan sistem pertahanan badan dangan mengaktifkan sel Natural Killer atau (NK Cell).


CARA rawatan menggunakan mesin ECP (gambar atas,kiri).


"Ia juga dapat merawat jangkitan virus atau bakteria, meningkatkan peredaran darah dan kandungan oksigen dalam badan serta merawat kesakitan pada otot dan sendi.


"Kecederaan disebabkan aktiviti sukan juga boleh dipraktikkan menerusi cara ini. Tak ketinggalan merawat sindrom Raynaud yang menyebabkan jari tangan dan kaki kebas, luka atau kudis disebabkan Diabetes, penyakit berkaitan  darah tinggi dan strok, masalah mati pucuk dan jantung," jelas Prof.


Dalam pada itu, pusat berkenaan juga berhasrat untuk mewujudkan lebih banyak lagi pusat rawatan. 


"Sekurang kurangnya satu negeri ada satu pusat rawatan bagi memudahkan pesakit yang memerlukan rawatan bekam dengan cepat dan berkesan. 


"Kami mahu menaiktaraf sistem sedia ada supaya boleh terus memberi lebih lagi nilai tambah kepada pesakit. Hingga kini kami terus mengikat kesetiaan ramai pesakit dan penggunanya," akhiri Dr. Ab. Aziz.#RawatanBekam #NeoWellness #NKCell #Hipertemia #SakitKronik #Diabetes

Tiada ulasan:

Catat Ulasan