Produk

[PRODUK][bsummary]

Gaya Hidup

[GAYA HIDUP][bigposts]

Bisnes

[BISNES][twocolumns]

ASTRO TUTOR TV BANTU CALON SPM HADAPI PEPERIKSAANTIDAK
dinafikan pandemik COVID-19 yang menyerang satu dunia memberikan kesan  yang impaknya pasti tidak dapat dilupakan semua.

Tiada siapa yang tidak terkecuali daripada terkesan bahkan yang lebih merasai cabarannya tentulah pelajar yang bakal menduduki peperiksaan bagi menentukan nasib mereka dalam pembelajaran untuk masa depan.


Pun begitu setiap permasalahan tentu ada solusinya, kita perlu sentiasa berdoa agar  ada hikmah di sebalik setiap ujian yang Allah SWT turunkan.


Sehubungan itu, stesen televisyen berbayar ASTRO yang prihatin dengan permasalahan tersebut tampil menawarkan solusi bagi meringankan bebanan pelajar.


“Tekanan dan kerumitan persediaan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia kini dimudahkan dengan siaran ‘30 Hari Menjelang SPM’ di Tutor TV, sebuah slot sorotan khas program-program pendidikan khusus untuk pelajar SPM yang bakal bersiaran di saluran Tutor TV 603,'" ujar Naib Presiden Strategi Kandungan, Perniagaan Antarabangsa dan GenNext Astro, Putri Yasmin Megat Zaharuddin.


Menurut Putri, siaran tersebut erupakan salah satu inisiatif ASTRO bagi memastikan kelangsungan prestasi dan momentum akademik calon-calon yang bakal menduduki peperiksaan mulai 22 Februari ini terus kekal positif walaupun di sebalik dugaan pandemik yang berlaku pada hari ini. 


Bermula 23 Januari (Sabtu) lalu, calon peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sudah boleh menjengah ke  sorotan program istimewa, ‘30 Hari Menjelang SPM’ di platform Astro Tutor TV.


Untuk 30 hari berturut-turut, dari jam 5 hingga 7 petang di saluran Tutor TV 603, pelajar SPM boleh mengulangkaji pelajaran dengan ‘Pelan A+ SPM’, ‘Misi Studi’, ‘Top Tutor’ dan ‘Top Tips’Kesemua program berkenaan meliputi mata pelajaran teras seperti Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sejarah dan Sains, serta mata pelajaran elektif termasuklah Matematik Tambahan, Biologi, Fizik, Kimia, Prinsip Perakaunan, Ekonomi Asas dan Geografi.


Bagi pelajar menengah rendah pula, ASTRO sediakan program edutainment ‘SMK: Study Squad’ bermula 27 Januari, setiap Rabu, jam 3 petang di saluran Tutor TV 602 dan Astro Ceria (611 HD, 631 SD), di mana mereka boleh mengulang kaji mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains, Sejarah dan Geografi untuk sukatan pelajaran Tingkatan 1 hingga Tingkatan 3 bersama selebriti, Wany Hasrita, Atu Zero dan barisan pelakon siri komedi SMK. 


"Besar harapan kami agar inisiatif ini dapat membantu ramai murid dan guru-guru dalam sesi pembelajaran dan pengajaran, terutamanya buat mereka yang tidak memiliki akses kepada kemudahan digital," tambah Putri Yasmin.Dengan menawarkan variasi program pendidikan ini di platform televisyen,  ASTRO berharap capaian tontonan akan menjadi lebih luas dan dapat dimanfaatkan oleh banyak pihak terutamanya di kalangan mereka yang berada di kawasan luar bandar. 


"Dengan pengisian yang merangkumi tips peperiksaan dan kaedah mengulangkaji pelajaran yang lebih ringkas, interaktif, mudah dan menghiburkan, Tutor TV mampu membantu para pelajar khususnya mereka yang bakal menduduki peperiksaan SPM Februari ini. Semoga maju jaya!," harapan Putri Yasmin.


Sementara itu, kandungan program TV Pendidikan untuk sekolah rendah dan menengah anjuran Kementerian Pendidikan Malaysia di Tutor TV tetap disiarkan seperti biasa, dengan lebih 170 episod baharu


Program TV Pendidikan meliputi semua mata pelajaran teras dan beberapa mata pelajaran elektif seperti Perniagaan, Ekonomi dan banyak lagi. 


Untuk pilihan yang lebih fleksibel, kesemua program pendidikan Astro juga boleh distrim melalui aplikasi Astro GO dan kemudahan on demand, Astro PVR Box atau Ultra Box. Ketahui lebih lanjut di SINI. #ASTRO  #TVPendidikan #30HariMenjelangSPM #ASTROTutorTv #PlanA+SPM 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan