Produk

[PRODUK][bsummary]

Gaya Hidup

[GAYA HIDUP][bigposts]

Bisnes

[BISNES][twocolumns]

INTEAM BERJAYA KUMPUL LEBIH RM1JUTA BANTU SYRIA, LANCAR LAGU 'SELIMUT KASIH'


PERTUBUHAN
Kemanusiaan, Peduli Insan meneruskan misi bantuan musim sejuk tahun 2022 dengan mensasarkan tiga negara meliputi Syria, Palestin dan Yaman.
 

Pengerusi Pertubuhan Peduli Insan Malaysia (Peduli Insan) dalam satu kenyataan hari ini berkata, melalui Ikon Kemanusiaan mereka, Inteam, berjaya mengumpulkan dana bantuan untuk Syria sebanyak RM1,025,252.75 sepanjang tahun 2022. 


“Dana yang terkumpul itu telah dimanfaatkan kepada 10,000 pelarian Syria sepanjang tahun 2022 di dalam bentuk bantuan berupa kit makanan, membaik pulih khemah, pendidikan, bantuan kecemasan serta alat pemanas dan bahan bakar yang amat penting untuk mengharungi musim sejuk,” katanya. 


Inteam yang ditemui ketika Majlis Pelancaran Lagu & Muzik Video Selimut Kasih menzahirkan rasa syukur di atas sokongan peminat yang turut sama menyumbang bagi membantu pelarian Syria dan berharap agar kerjasama yang terjalin bersama Peduli Insan ini dapat diteruskan dengan usaha yang pelbagai di masa hadapan sekali gus  mampu memberikan impak positif melalui nilai kreatif. Lagu 'Selimut Kasih' telah tercalon di dalam kategori Lagu Nasyid Terbaik menerusi Anugerah Industri Muzik ke-23 (AIM23) pada September lalu. 


“Alhamdulillah Inteam telah menghasilkan sebuah lagu berjudul 'Selimut Kasih' yang menceritakan keperitan hidup sebagai seorang pelarian melalui bait lirik tulisan yang diilhamkan oleh air tangan Fedtri Yahya


"Muzik video lagu ini juga dirakamkan ketika Inteam menyertai misi kemanusiaan Musim Sejuk Syria bersama Peduli Insan pada awal tahun ini,” kata Syah (gambar kiri) selaku ketua kumpulan dan pencipta lagu 'Selimut Kasih'.

 

“Pengalaman menyertai misi kemanusiaan di kem pelarian Syria yang terletak di kawasan utara Syria di mana Inteam dapat melihat dan merasai sendiri kesusahan dan penderitaan yang dialami pelarian menjadikan kami semakin menghayati tiap bait lirik lagu ini,” kata Hazamin (gambar bawah) pula. 


Melihat kepada muzik video yang dikongsikan secara rasmi buat pertama kali kepada pihak media, jelas menimbulkan rasa simpati terhadap pelarian Syria yang hilang segalanya dalam sekelip mata akibat dari kesan peperangan dan krisis yang telah berlanjutan sehingga hampir 12 tahun. 


Dalam pada itu, Inteam berharap melalui lagu 'Selimut Kasih' ini mampu meningkatkan kesedaran kepada masyarakat untuk terus membantu pelarian Syria serta pelarian yang menghadapi nasib serupa di Palestin dan Yaman. 


Pengerusi Peduli Insan,  Ustaz Mohd Luqmanulhakim Mohd Redzuan  juga menzahirkan rasa terima kasih kepada semua kumpulan media yang telah menyokong kempen-kempen kemanusiaan yang dilaksanakan Peduli Insan dan berharap agar kerjasama ini dapat diteruskan pada masa akan datang supaya nilai ihsan demi insan dapat diterapkan kepada masyarakat. Orang ramai yang ingin membantu meringankan penderitaan pelarian Syria, Palestin dan Yaman boleh menyumbang ke dalam akaun rasmi Bank Islam 0704 3011 06 2019 di atas nama Pertubuhan Peduli Insan Malaysia

Ihsan Demi Insan.


Butiran lanjut boleh layari laman rasmi Pertubuhan Peduli Insan Malaysia di www.peduliinsan.org
 atau KLIK SINI.#PeduliInsan #Inteam #BantuanMusimSejuk #SelimutKasih #SyriaPalestinYaman

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan