Produk

[PRODUK][bsummary]

Gaya Hidup

[GAYA HIDUP][bigposts]

Bisnes

[BISNES][twocolumns]

KENAPA TAK TEGUR BILA PM PAKAI BATIK KELUARAN TEMPATAN?


KECOH isu Perdana Menteri Malaysia, Dato Sri Ismail Sabri Yaakob mengenakan sehelai pakaian mewah dengan harga mencecah RM7,000. 


Hal ini menyebabkan perdebatan hangat antara netizen ekoran kegawatan ekonomi Malaysia yang melanda sekarang. 


Dalam masa sama, ada kenyataan daripada netizen yang menyarankan PM sepatutnya membanggakan produk atau jenama lokal seperti pemakaian batik tempatan.


Isu tersebut telah menarik perhatian Pengasas jenama Raifili, Siti Fitryah Harun, 32, secara langsung menepis dakwaan netizen di akaun Tiktok peribadinya, MamaCT RAIFILI bahawa dakwaan netizen yang mempersoalkan Ismail Sabri terlalu mengagungkan jenama mewah antarabangsa adalah kurang tepat.

KLIK SINI untuk menonton Tik Tok tersebut.

Sebaliknya beliau seorang yang berjiwa Melayu dan bangga dengan rekaan anak tempatan. 


Buktinya, pemakaian batik Raifili menjadi pilihan beliau ketika sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) yang berlangsung di Melaka hujung Mei lalu. 


"Harganya pula jauh lebih murah daripada pakaian jenama mewah seperti yang tular itu," pintas pengasas Raifili itu. 


Menurut Siti Fitryah lagi, perasaan teruja dan bangga apabila melihat  Dato Sri Ismail Sabri sendiri sudi menyokong dan menggunakan jenama tempatan Batik moden. 


Malah mereka sendiri turut menyahut seruan Kerajaan untuk menggalakkan lebih ramai menghargai batik. 


"Susulan itu, Kempen 1 Juta Batik Percuma kepada satu juta penjawat awam di Malaysia telah pun diperkenalkan.  Setakat ini sudah lebih 300,000 penjawat awam sudah menebus batik percuma menerusi kempen ini. 


Ismail Sabri bersama pengasas raifili batik Siti Fitryah Harun.


"Usaha dan amal kecil ini memberi  semangat untuk kami memperkenalkan jenama ini sekaligus dapat membantu memartabatkan pemakaian batik moden Malaysia dalam kalangan penjawat awam dan masyarakat Malaysia.

 

"Penjawat awam boleh menebus batik percuma melalui pengedar sah Raifili atau di laman sesawang https://1jutabatikpercuma.raifili.com atau KLIK SINI.


Cara-cara menebus batik ini juga ada di pautan berkenaan. 


Terima kasih juga untuk rakyat Malaysia yang masih lagi sedar akan kepentingan memartabatkan jenama tempatan dan pemakaian batik dalam kalangan rakyat," katanya.


#Raifili #IsmailSabri #Batik #Kempen1JutaBatikPercuma #PerdanaMenteriMalaysia


Tiada ulasan:

Catat Ulasan