Produk

[PRODUK][bsummary]

Gaya Hidup

[GAYA HIDUP][bigposts]

Bisnes

[BISNES][twocolumns]

RICHWORKS KOMITED BANTU 605,000 USAHAWAN 'BANGKIT' SELEPAS DILANDA MUSIBAH

TAHUN 2021 yang diharungi sebelum ini menyaksikan pelbagai kisah dengan cabaran pandemik dan ditutup bersama musibah banjir pada akhir Disember lalu. 


RichWorks memahami perasaan dialami ramai orang di luar sana termasuk usahawan  Pengasas RichWorks International Sdn. Bhd. (RichWorks) sendiri, Datuk Wira Dr Azizan Osman bersama 31 ahli keluarganya yang dijangkiti COVID-19. 


Ibu mertua Dr Azizan meninggal dunia dan beliau sendiri hampir maut selepas doktor mengatakan sudah tidak ada harapan jika tiada perubahan positif selepas dimasukkan mesin bantuan pernafasan. 


Alhamdulillah, keadaan beliau semakin baik dan bagi Dr Azizan, peluang kedua diberikan Allah SWT akan digunakan sebaiknya untuk memberikan lebih lagi kepada usahawan terutama dalam bimbingannya. 


Tak berapa lama selepas beliau keluar dari hospital dan sedang dalam proses pemulihan, Dr. Azizan komited menjalankan program percuma yang dihadiri ribuan orang. 


Sebanyak 7 program percuma bersamaan 98 jam masa yang beliau berikan bagi memberikan tunjuk ajar dan kekuatan kepada orang ramai dalam soal keusahawanan.  


Dr Azizan Osman.


Secara keseluruhan pada tahun lalu, RichWorks dapat membantu hampir 605,000 orang melalui 13 program keusahawanan yang ditaja sepenuhnya.


Malah salah satu programnya iaitu 'Wanita Bangkit Berniaga' (WBB) juga mendapat pengiktirafan kerajaan bila disebut dalam Dewan Rakyat sebagai rakan kolaborasi Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat. 


Sementara itu, Ketua Pegawai Perniagaan RichWorks, Radz Mohd (kanan) memberitahu, pihaknya tak ketinggalan dalam menyumbang kembali kepada masyarakat melalui Pertubuhan Kebajikan RichWell (RichWell). 


"Kempen #RichWellBantu yang digerakkan Dr. Azizan bermula Julai tahun lalu, berjaya mengumpulkan RM501,497 untuk bantu lebih 2,000 keluarga. 


"Tidak berhenti di situ, sumbangan kilat berjumlah RM500,000 dikumpulkan daripada usahawan kami dan RichWorks sendiri dalam 24 jam bagi mangsa banjir di Selangor pada 18 Disember tahun lalu," ujarnya. 


Menurut Radz, RichWorks bersama ahli Titanium & Spire turut menyumbang sebanyak 762 ekor kambing dan 84 ekor unta bernilai RM824,160 dalam ibadah korban kali ini. 


Selain itu, ahli Titanium dan anak didik RichWorks juga menaja 9 pelajar ke Tarim Yemen dengan sumbangan sebanyak RM180,000 sempena Maulidur Rasul. 


Dalam pada itu, syarikat bimbingan dan latihan pembangunan usahawan paling berjaya di negara ini tetap meneruskan misi dalam membangun dan mengembangkan usahawan ke tahap lebih tinggi. Alhamdulillah pada tahun lalu, jumlah keseluruhan peserta mentoring RichWorks iaitu Titanium, Spire dan EliteX berjumlah 1,855 orang dengan jualan terkumpul RM3.7 bilion. 


Bagi ahli Titanium saja, sebanyak 312 usahawan berjaya hasilkan RM3.2 bilion, RM495 juta (519 ahli Spire) dan RM46.9 juta (1,024 ahli EliteX). Melalui program bimbingan Spire yang menyediakan usahawan mencapai jualan RM1 juta pertama setahun, sebanyak 72 usahawan berjaya mencapainya. 


Bukan itu saja, 77 bisnes di bawah bimbingan RichWorks mencapai jualan lebih RM10 juta, lima bisnes (RM50 juta ke atas) dan lima bisnes (RM100 juta ke atas) pada 2021. 


Syukur atas kejayaan dan ujian dihadapi pada tahun 2021 lalu, itulah sedikit sebanyak perjalanan RichWorks yang kami usahakan dan akan dipergiatkan lagi tahun baru ini, insyaAllah, jelas Radz. 


Moga usaha RichWorks untuk membantu lebih ramai usahawan dan misinya akan dipermudahkan dan diberkati oleh Allah SWT.Billboard RichWorks di lebuh raya.


#RichWorks #Titanium #Spire #Elitex  #RichWell #DrAzizanOsman #Usahawan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan